Топ 15 на най-скъпите ресторанти със звезда Мишлен

Храненето в ресторант със звезда Мишлен не е задъжително да е скъпо, но нека си го кажем направо – много от тези луксозни заведения предлагат менюта на космически цени.

Но колко точно скъпи са тези места? Констатациите на експертите се основават на цената на пълно дегустационно меню, което често включва от осем до 12 ястия за вечеря.

След като анализира менютата на близо 500 ресторанта със звезди Мишлен, Chef’s Pencil съставя списък с 15-те най-скъпи ресторанта, носещи отличието по света. По-голямата част от тях могат да бъдат открити в Азия, особено в Япония, която се появява пет пъти в топ 15, посочва T+L.

Топ 

Въпреки силното представяне на Азия (заведения за хранене в Хонконг и Шанхай също попадат в списъка), челното място заема Sublimotion в Ибиса, Испания.

Дегустационно меню от най-високо ниво в този ресторант ще ви струва 1740 долара на човек, но преживяването е нещо повече от просто хранене. Sublimotion предлага на гостите хибридна реалност с кибер готвач, който приготвя храната пред всеки. Резултатът е вкусно ястие, на което посетителите могат да се насладят във виртуален свят.

Вторият най-скъп ресторант е в Шанхай и също така използва визуални технологии. Гостите на Ultraviolet могат да очакват да платят 1422 долара за пълно дегустационно меню, което съчетава западна кухня с азиатско влияние.

Челната тройка завършва Kitcho Arashiyama Honten в Киото, Япония, където дегустационно меню струва 910 долара на човек. На гостите ще се сервира най-добрата японска кухня l една от седемте трапезарии, всяка от които гледа към красива японска градина.

Архитектурата и декорът на ресторанта също са в традиционен японски вид, предлагайки на гостите невероятно културно изживяване.

Вижте топ 15 на най-скъпите ресторанти със звезда Мишлен в света:

1. Sublimotion (Ибиса, Испания)

Цена на дегустационно меню: 1 740 долара на човек

2. Ultraviolet (Шанхай, Китай)

Цена на дегустационно меню: 1 422 долара на човек

3. Kitcho Arashiyama Honten (Киото, Япония)

Ценеа на дегустационно меню: 910 долара на човек

4. Azabu Kadowaki (Токио, Япония)

Цена на дегустационно меню: 825 долара на човек

5. Masa (Ню Йорк, САЩ)

Цена на дегустационно меню: 800 долара на човек

6. Joël Robuchon (Токио, Япония)

Цена на дегустационно меню: 637 долара на човек

6. Kikunoi Honten (Киото, Япония)

Цена на дегустационно меню: 637 долара на човек

6. Gion Maruyama (Киото, Япония)

Цена на дегустационно меню: 637 долара на човек

9. Guy Savoy (Париж, Франция)

Цена на дегустациионно меню: 615 долара на човек

10. Piazza Duomo (Алба, Италия)

Цена на дегустационно меню: 580 долара на човек

11. Ciel Bleu (Амстердам, Нидерландия)

Цена на дегустационно меню: 574 долара на човек

12. Alchemist (Копенхаген, Дания)

Цена на дегустационно меню: 560 долара на човек

13. Arpège (Париж, Франция)

Цена на дегустационно меню: 533 долара на човек

14. Forum (Хонконг)

Цена на дегустационно меню: 530 долара на човек

15. Hélène Darroze at The Connaught (Лондон, Великобритания)

Цена на дегустационно меню: 527 долара на човек