Напоследък е трудно да мислим за нещо друго, освен за войните и хуманитарните кризи, които бушуват по света. Климатичните промени оставиха своя отпечатък в 2023-та – почти сигурно най-гореща година в човешката история. Имаше безпрецедентни топли вълни, горски пожари, проливни дъждове и наводнения. Но това не попречи на учените и новаторите да работят по решения за най-големите ни обществени предизвикателства – с успех.

Класация на Wired подрежда вдъхновяващите постижения на човечеството, които се случиха през 2023 г.

 

Учени отгледаха ембриони на мишки в космоса за първи път в историята

Какво би превърнало хората в истински космически вид? Дали можем да се възпроизвеждаме и развиваме извън земната атмосфера? Експеримент с мишки показва, че има вероятност това да бъде възможно. Учени успяха да отгледат ембриони на мишки на борда на Международната космическа станция и да ги върнат безопасно на Земята. Първоначалният им растеж изглежда не се е повлиял от ниската гравитация и високата радиация.

 

Страните подписаха знаков договор за опазване на открито море

След почти 20-годишни преговори членовете на Организацията на обединените нации се споразумяха да защитят морския живот в международни води – две трети от световния океан, които се намират извън националните граници. Тази правна рамка позволява създаването на обширни морски защитени зони. В нея също така се посочва, че „генетичните ресурси“, като например материали от животни и растения, открити за използване във фармацевтични продукти или храни, трябва да са от полза за цялото общество.

Първият в света контейнеровоз, задвижван с метанол

Laura Maersk, първият в света контейнеровоз, задвижван с метанол, пристигна в Англия през септември – важен етап за корабоплавателната индустрия, която е отговорна за около 3% от световните емисии и се стреми към декарбонизация. Метанолът може да се произвежда от хранителни отпадъци на сметищата.

Евтина и ефективна ваксина срещу малария получи одобрение

Вече има втора ваксина срещу малария, която може да бъде произведена дори по-бързо от първата и да бъде използвана от повече деца. Тя получи одобрение от Световната здравна организация през октомври. Маларията е основната причина за смъртност сред децата в Африка на юг от Сахара.

Пробив в лечението на мигрената

В най-мащабното досега генетично проучване на мигрената изследователите са идентифицирали повече от три пъти повече генетични рискови фактори от известните досега. Това ще помогне за по-доброто разбиране на биологичната основа на заболяването и неговите подтипове, като ще ускори търсенето на нови методи за лечение.

Пробив в лечението на рака на маточната шийка

В британско проучване, проведено сред 500 жени, половината от тях са получили евтини лекарства преди стандартната лъчетерапия. Резултатите показват, че при комбинираната терапия рискът от смърт или рецидив при жените е спаднал с 35 процента. Според учените това е най-голямото подобрение в лечението на това заболяване от повече от 20 години насам.

Генната терапия дава обещаващи резултати при деца

Учени от Китай съобщиха, че някои деца, които са родени глухи, са започнали да чуват след експеримент с генна терапия.

Имплант възстанови способността за ходене на пациент с Паркинсон

Мъж с напреднала форма на Паркинсон може отново да ходи няколко километра благодарение на специален имплант. Разположен в лумбалната област на гръбначния мозък, имплантът изпраща електрически сигнали към мускулите на краката му. Учените, които стоят зад нововъведението, планират да проведат допълнителни проби с други пациенти през следващата година.

.

Новият изкуствен интелект на DeepMind прогнозира дали дадена генетична мутация може да причини заболяване

Изследователи от DeepMind, компанията за изкуствен интелект на Google, са обучили модел за откриване на ДНК мутации, което може да ускори диагностицирането на редки заболявания. Подобно на езиковите модели като ChatGPT, този инструмент познава последователността на аминокиселините в протеините и може да открива аномалии.

AI помогна на чилийци да се евакуират от наводнения

Инструмент на Google може да предсказва наводнения в Южна Америка и други региони, като използва данни за водния поток на реките с впечатляваща точност. През август тази година много хора в Чили успяха да се евакуират безопасно с вещите си благодарение на предупреждението от AI модела, изпратено два дни преди наводненията.