С любезното съдействие на Exotic Holiday www.exoticholiday.bg

От седемте острова на Канарския архипелаг Тенерифе е най-големият и най-посещаваният. Но това има много обяснения. Само 5 часа полет и сте там, където винаги е топло: островът се намира близо до Африка. Той e с най-добре развита инфраструктура и всичко сякаш е създадено за отдих и развлечения. На Тенерифе има множество хотели за всеки вкус и портфейл.

На езика на коренното население – гуанчите, Тенерифе означава Бялата планина. Което е доста странно, като се има предвид, че планината е по-скоро сива заради вулканичния си произход. Но пък върхът на вулкана Ел Тейде, висок цели 3718 метра, никога не сваля бялата си снежна шапка. За да стигнете до там, трябва да отделите достатъчно време за изкачване, а последната отсечка да минете с въжено влакче, за което се чака сравнително дълго. Но и да не направите това, не е проблем, защото най-интересното на вулкана, протегнал снага на по-голямата част от острова, са странните образувания от застинала лава. Отдалеч те наподобяват познати предмети и образи, включително и дим, който се вие нагоре. Като се доближите – виждате, че е неподвижен. Областта на височина около 2500 м и нагоре е защитен национален парк и местните са изключително ревниви в опазването му. Абсолютно забранено е да напускате  предназначените за разходка пътеки, да късате цветя и дори да размествате камъните.

Тенерифе е най-големият и най-известен от Канарските острови и най-доброто място за запознаване с един особен свят. Особено, когато е представен и отганизиран за вас от водещата туристическа агенция Екзотик Холидей. Парчето земя в океана, което се води в Испания, но на практика е само на стотина километра от Африка, е дом на вулкани, пасати, папагали и още много изненади. Най-добрият сезон за европейците е през зимата, пролетта и есента. На Канарите, естествено, е топло, слънчево и приятно.

Звучи много приятно, че Тенерифе е в Европа. Културата, обслужването и кухнята също са европейски! На острова няма никакви вредни насекоми и диви животни, опасни за човека, никакви болести, характерни за екзотичните острови. Но най-важното е красивата природа: чист въздух и плажове, покрити с черен вулканичен пясък, който оказва положително въздействие върху целия организъм. Заради близостта на пустинята, през зимата тук никога няма изненади и температурата е твърдо между 20 и 25 градуса, а въздухът е пролетно свеж – нещо, което повдига настроението още с пристигането на летището.

Тенерифе е остров за изследователите, жадни всеки ден да откриват нещо различно. Още повече, наемането на кола е сравнително евтино, а организираните екскурзии от професионалистите на Екзотик Холидей са достатъчно вълнуващи.

Една от любимите атракции на местните е Драконовото дърво на Icod del Vino

Намира се в северозападната част на острова. То е доста причудливо със сноповете корени, излизащи над земята. Говори се, че възрастта му е поне 3000 години. Това, което го прави уникално обаче, е, че когато се нарани кората му, отвътре започва да изтича червена течност. Като вино, като кървави сълзи – зависи в какво настроение сте и коя легенда ще предпочетете. Малка ботаническа градина предлага още екзотични дървета, но ние бързаме към близкия Гарачико. Някога това било най-важното пристанище на острова, но през XVIII век изригва страшен вулкан и помита всичко. Следите и сега се виждат много ясно по крайбрежието, а историята разказва за кошмара, когато лавата обградила града от всички страни и започнала като огнедишащ змей да поглъща всичко, изпречило се на пътя й. Днес, макар да е изгубило стратегическото си значение, мястото има особена атмосфера – някакво древно спокойствие изпълва въздуха, а морето и вълните, които се разбиват в скалите допълват идилията.

Старият град на Гарачико, както и повечето на острова са мило пленителни – винаги малки и някак уютни, пълни с къщички в испански стил, но омешали в себе си всевъзможни влияния, големи площади с каменна настилка и църква, край която постоянно някой свири, калдъръмени улички, които извеждат към брега. Там са естествените басейни,оформили се някога от застинала лава, а след това свързани внимателно от хората с пътечки и каменни стълби.

Поемаме на югозапад към бреговете на Пуерто де ла Санта Крус. Най-напред обаче спираме в Оротава с типичната за Канарските острови атмосфера, разположен сред една от най-зелените долини. Пясъчните плажове и безбрежно синьото море са първото удоволствие. Това, с което го запомняме обаче, са пясъчните килими. Всяка година през юни тук се провежда такъв фестивал. Стотици местни майстори, въоръжени с кофи и чували, пълни с миниатюрни цветни камъчета, възраждат странната традиция да тъкат с този природен материал. Основни са библейските сюжети, които се разстилат сантиметър по сантиметър по крайбрежието. Така и не разбираме как, но се оказва, че местните успяват да консервират някои от пясъчните килими, така че да оцелеят във времето, събрани на открито в специален музей.

Тук е моментът да разнообразим програмата с дегустация на местната кухня. Районът е известен със семейните ресторантчета, които пазят традиционните рецепти за ястия, които не могат да се правят никъде другаде. Заради специфичните местни подправки, споделят тайнствено някои от собствениците, запазвайки тайната на вкусовете като гъделичкаща въображението атракция.  Става въпрос най-вече за пикантните ароматни сосове, с които тук поливат всевъзможни океански риби, повечето от които не сме опитвали на Балканите. Имената им звучат като „Старата баба с гарнитура”, „Набръчкани картофи” или съвсем непреводими, когато става дума за разнообразните тестени изкушения с непознати вкусове. Толкова са вкусни, колкото и нездравословни.

Пуерто де ла Крус – втората столица на острова предлага и основните глезотии на цивилизацията. Суперсъвременна магистрала свързва любимото място на курортистите със столицата. Най-популярен тук, освен басейните, е Лоро парк –най-голямата изкуствено създадена джунгла. Населяват я обаче съвсем истински обитатели. Някои наричат зоопарка царство на папагалите заради това, че представители на повече от 300 вида шарени пернати огласят въздуха с бъбрене, каране или истински крясъци 24 часа в денонощието. Горили, шимпанзета, тигри, ягуари и други животни се разхождат в естествената им среда, а в специално отредени територии можете да гостувате и на обитателите на Антарктика. Десетки пингвини весело се поклащат в това, което тук наричат най-големия хладилник. В аквариума пък има специален тунел, който оставя човека на едно стъкло разстояние от страшните акули. Най-много зяпачи събира делфинариумът със своите осем обучени питомци, чието шоу е любимо на малки и големи. Единственото нещо, което не можете да намерите в Лоро парк, е спокойствие. Неслучайно това е най-посещаваната атракция на Канарите.