Сградата ще бъде част от комплекса The Opus, който скоро ще бъде открит в близост до Бурдж Халифа

 

Хотелите в Дубай са едни от най-луксозните и екстравагантни в света. Но има една сграда, която се различава от всички останали в емирството. Хотел от бранда ME by Melia, който  прие вече си пъврите си гости, ще бъде първият и единствен хотел в Дубай, проектиран от покойния световноизвестен архитект Заха Хадид.

Почти четири години след смъртта си Хадид ще остави почерка си в града под формата на бутиков хотел в рамките на бизнес комплекса The Opus, който също се подготвя да отвори врати.

Opus беше предложен за първи път през 2007 г. като важен елемент от търговско развитие на Дубай. От Zaha Hadid Architects (ZHA) посочват, че сградата е проектирана като две отделни кули, които се сливат в едно-единствено цяло и приемат формата на куб. Двете кули са свързани от четириетажен атриум на нивото на земята и от асиметричен триетажен мост, който е на 71 метра над земята. Интериорът на куба е с преобладаващи извивки, които оформят централна празнота, по подобен начин като при хотел Morpheaus в Макао.

Известна като „Кралицата на извивките“, Заха Хадид преобрази небостъргачите в цял свят със смелите си, флуидни дизайни, включително лондонския олимпийски воден център и сградата Heydar Aliyev Center в Азербайджан.

„Дизайнът предава забележително изобретателното качество на работата на ZHA, изразява скулптурна чувствителност, която възстановява баланса между твърдо и празно, непрозрачно и прозрачно, вътрешно и външно“, споделя Махди Амджад, изпълнителен председател и изпълнителен директор на Omniyat, която е проектант на The Opus.

ME Дубай навлиза на пренаселен и конкурентен пазар. Градът е известен с емблематичния Бурж ал Араб, най-високия хотел в света и ефектните архитектурни разработки на островите Palm Jumeriah. Разположен в центъра на Дубай, Opus се намира близо до Бурдж Халифа, най-високата сграда в света.

Opus е един от четирите проекта на Zaha Hadid Architects, които бяха включени в списъка на наградите на Световния фестивал за архитектура през 2019 г. Това е единственият проект с прякото участие на Заха Хадид, който е напълно реализиран в Дубай.