Фотограф: Дилян Марков    Грим: Лора Славова

 

Инж. Ботушаров, честита награда „Бизнес Лидер IT&Telecom industry 2022“! ИТА Груп България е водещ IT/Telecom системен интегратор. От колко години оперира в България?

Благодаря от мое име и от името на целия екип на ИТА Груп България за наградата. За нас тя е доказателство, че успехът се дължи на постоянство, дълги дни и нощи работа и на непрестанното желание и стремеж за самоусъвършенстване на всеки един член на екипа, откакто компанията съществува. ИТА Груп България е група от няколко компании, първата и основна от които е „ИТА Инженеринг“ ООД и е основана преди 33 години, през далечната 1990 година. Към настоящия момент тя е най-голямата в групата и в нея все още работят хора, които са част от основаването ѝ.

 Какви успехи постигнахте от началото на дейността на компанията?

В началото „ИТА Инженеринг“ бе създадена като проектантска компания в сферата на слаботоковите системи, но в условията на свободна пазарна икономика почти веднага започва да се трансформира като системен интегратор поради необходимостта от цялостно изпълнение на проектите на своите възложители. По този начин компанията успява да гарантира качество, надеждност и поддръжка на проектираните и изградени системи, които за тези 33 години са много и различни по естество. Колкото и да звучи невероятно, все още има места, на които старото оборудване работи дори след толкова много години.

Колкото до успехите, аз смятам, че един от добрите примери е това, което отбелязах – все още има хора, започнали при нас през 1990 година, които продължават своя професионален път в компанията и я определят, като част от своето семейство. Компанията е изцяло частна, финансово независима, което ни дава възможност да предлагаме на нашите клиенти индивидуални решения, съобразени с техните специфични нужди, независими от доставчиците на оборудване. Това е и основната роля на системния интегратор.

Ако говорим обаче за успехи под формата на реализирани проекти, то определено се гордеем с участието си в проектирането и изграждането на Софийския Метрополитен. Това е един социално ориентиран проект, който нарежда София до големите световни столици, като намалява замърсяването и задръстванията в града. Нашата компания е проектирала, изработила и доставила слаботоковите системи (ИТ/Телеком) за всички изградени до момента метростанции от I-ви, II-ри и III-ти метро диаметри.

Друг интересен проект е изграждането на Националната Система за Ранно-Предупреждение и Оповестяване (НСРПО) на населението. Със своята социална насоченост той има за цел чрез навременно оповестяване със сирени да предотврати загубата на човешки живот. Тази система е особено важна и в условията на война, което е видимо и от случващото се в Украйна. Поддръжката и постоянната работоспособност на подобна мащабна система е отговорна работа и се радвам, че България е една от страните в ЕС с най-модерна система от този род.

Последният завършен голям проект е изграждането на националната ТОЛ система, където нашата компания беше официален подизпълнител на австрийската компания КАПШ. Наше задължение беше изграждането на цялата инфраструктура на локално ниво, която се грижи за правилното правоприлагане с цел да повиши събираемостта на средства в държавния бюджет и с това да позволи по-добрата поддръжка на пътната мрежа. Проектът беше предизвикателство поради кратките срокове на имплементация, редица административни проблеми и други, но въпреки всичко нашият екип успя да се справи и завърши изпълнението в срок.

Какви възможности предлагате на вашите клиенти?

За нас няма малък или голям проект. Особено сме щастливи, когато през годините малки компании са се възползвали от наши услуги и  развивайки се във времето, са ставали наши големи клиенти.

Ние предлагаме на нашите клиенти решения „до ключ“ съобразно техните настоящи нужди и бюджет, съобразени след направен задълбочен анализ с очаквания им растеж и план за развитие, така че всяко едно решение да има възможност за безпроблемно надграждане без необходимост от цялостна замяна.

Подкрепяте много стартиращи бизне­си. Как избирате компаниите, на които да подадете ръка?

Вярно е, че през последните години избираме и инвестираме в различни по естество компании, като основната ни цел е от една страна да подпомагаме предприемачеството, а от друга да диверсифицираме портфолиото на групата. Ще изброя само някои от последните успешни инвестиции, като например платформата за онлайн магазини “Cloud Cart”, застрахователния брокер „Life Partners”, мастър франчайз за България на “Mailboxes Etc.”, кол-център „Call Cell” и други.

Трудно ли е да се организира добър екип и по какво се различава от другите страни, в които оперира ИТА Груп?

Всъщност, организирането на добър екип в България и чужбина е еднакво трудно. Мит е, че в България има достатъчно добри специалисти, напротив, има сериозен недостиг и затова ние работим усилено с редица образователни институции, като се опитваме да подпомагаме изграждането на млади и опитни професионалисти и лидери, които да могат адекватно да се включат в пазара на труда. Работим с различни училища и университети по различни програми, но най-активно участваме в инициативите на Джуниър Ачийвмънт България, успешно си партнираме и с Професионална гимназия по аудио-, видео- и телекомуникация „А.С. Попов”.

Разбира се, същият проблем съществува и на другите пазари, точно затова е и трудно да задържим младите и добре образовани служители в България. Независимо от образованието и опита си, за да стане част от нашия екип, всеки нов служител преминава през редица курсове и обучения. В последните години често се случва, вече обучен служител да реши да се релокира в чужбина, като основният фактор за това решение не е нивото на заплащане, а по-добрите общи условия на живот в страните от западна Европа.

Какви са тенденциите в IT индустрията и комуникациите?

Тенденциите в ИТ индустрията се налагат от нуждите на пазара. Прекараното време в изолация и хоум офис покрай пандемията с COVID-19 забърза процеса по цифровизация както в държавните, така и в частните организации. Все повече услуги се предлагат онлайн и се съхраняват в „облака“ и все повече зависимостта ни от преносимите устройства ще се засилва с възможностите за по-бърз, по-качествен и неограничен достъп до мрежата. Това, разбира се, има и редица предимства, но едно от основните е, че ни дава свободата да сме мобилни, да работим от плажа, в планината или където се чувстваме най-добре и най-креативни.

По какъв начин ИТА Груп успява да изпъкне пред конкурентите си тук и в чужбина?

Основните предимства са, че близо 100% от услугите, които предлагаме на клиентите са доставени със собствен ресурс. Това ни дава възможност да гарантираме и да контролираме качеството на услугата. Целта ни е да надграждаме и повишаваме качеството с всеки следващ проект. Постоянно анализираме грешките и недостатъците с цел да подобряваме процесите в компанията.

Какви са целите на компанията и вашите лични цели като бизнес лидер в следващите години?

Към настоящия момент освен в България компанията оперира в Румъния, Сърбия, Македония, Австрия и Германия. Нашата цел е да разширим пазарния си дял както в България, така и в чужбина, като предлагаме нови, иновативни решения, които да спестяват време и пари на нашите клиенти.

В този смисъл моите лични цели са да подобряваме постоянно работната среда на служителите си, да ги мотивираме да дават най-доброто от себе си и да са все по-горди, че са част от екипа на ИТА Груп България.

В качеството си на визионер, какви според Вас са предизвикателствата пред икономиката и IT индустрията, а и вашите лични?

За съжаление ситуацията около войната в Украйна, остатъчният ефект и несигурност как ще се развие пандемията с COVID-19 в бъдеще, нестабилната политическа обстановка, инфлацията и повишаването на цените във всяка една сфера неизменно ще е предизвикателство за всички нас, но не трябва да забравяме, че това от друга страна дава нови възможности и нови ниши за развитие. ИТ компаниите ще имат възможността да ускорят процесите на дигитализация при клиенти от всички индустрии чрез оптимизация и автоматизация. Това е само един пример, който ще позволи намаляването на производствените и оперативни разходи.

За мен постигането на хармония в личния и професионален живот продължава да бъде най-сериозното предизвикателство.

Какъв е стилът Ви на работа? Кои са принципите, които спазвате в управлението на компанията?

Не обичам да давам определения за себе си, но мога да споделя с Вас, какво наистина е важно за мен и какво съм научил от моя баща, който е и пример за мен като човек и мениджър.

Първото и основно верую за мен е, че аз вярвам в принципа „Lead by example” или с други думи, не можеш да очакваш нещо от екипа си, което самия ти не би направил. Винаги когато имаме казус, нов проект с непозната технология или друго предизвикателство, аз и другите колеги от мениджмънта на компанията сме рамо до рамо със специалистите от различните екипи, за да можем всички да  взимаме най-адекватните решения с цел безпроблемното завършване на проектите.

Безусловно вярвам, че въпреки необходимостта от йерархична структура във всяка организация, мениджърите трябва да познават екипа си добре, а от своя страна хората от екипа да имат възможност да комуникират свободно с мениджмънта. Моята врата е отворена за всеки един служител от компанията. Аз и моите колеги сме готови да изслушаме всеки, който има идея, забележка или коментар. Това ни помага да сверим часовниците и да разберем нуждите на служителите, защото в крайна сметка служителите са най-ценния актив за една компания.

Какво е успехът за вас?

Успехът за мен не се измерва с натрупания капитал, а с удовлетворението от качествено и успешно завършените проекти, в това всички от екипа ни да са здрави, щастливи и да идват на работа с усмивка и желание. Когато това е факт, то неизменно води и до добри финансови резултати. А когато нещо не се случи така, както е планирано, успехът се състои в това да бъдем единни и да можем заедно, като екип да вземем мерки, да си направим изводи и това да не се повтаря в бъдеще.

Остава ли ви време за почивка и къде обичате да пътувате?

Почивката е важна, за да можем да „презаредим“ с позитивните мисли и емоции, което ни прави по-креативни и спокойни, така че се опитвам да намирам време за кратки, но чести почивки. Обичам и планината и морето, но най-добре се чувствам по време на плавания с яхта, които през летния сезон са приоритет за мен и моето семейство във всеки един свободен момент. Плаваме предимно в Егейско море, защото е близо и предлага редица възможности.

www.itagroup.bg