Има няколко фактора, които влияят при избора на ново място за живеене. Някои търсят достъпността и изобилието от дейности на открито, предлагани от малкия град, докато други са готови да платят повече за предимствата на живота в мегаполиса.

А за онези, които просто търсят спокойствие,  Icelandair провежда проучване, анализиращо фактори, като светлинно замърсяване, задръствания и нива на щастие, за да определи кои градове по света предлагат на своите жители най-релаксиращата среда. Водещата авиокомпания на Исландия се впуска в това изследване, след като проучване на Американската психологическа асоциация разкрива дълбокото въздействие на пандемията върху човешката психика.

Според резултатите от него 46% от възрастните представители на поколение Z смятат, че психичното им здраве се е влошило от началото на пандемията, както и 33% от представителите на поколението X, 31% от милениалите, 28% от бейби бумърите и 9% от по-възрастните.

Тъй като средата, в която живеем, играе голяма роля за психичното ни здраве, Icelandair провежда това проучване, за да насочи хората към градове, които могат да им предложат повече спокойствие. Използвайки различни ресурси, за да оцени местоположения по целия свят, авиокомпанията съставя топ 20 на най-релаксиращите градове на планетата, съобщава T+L.

 

На първо място е Берген, Норвегия, който се класира високо заради много ниските си нива на задръствания (13%), ниските нива на светлинно и шумово замърсяване (25%) и високата средна продължителност на живота от 83 години.

Домът на най-големия градски парк в света – Пърт, Австралия, се класира на второ място, следван от Рейкявик, Исландия, който постига висока оценка отчасти благодарение на местоположението си, заобиколено от естествена красота.

В класацията Австралия се представя силно с Бризбейн, Мелбърн и Сидни, или общо четири града в топ 20, докато три града на Нова Зеландия попадат в списъка. Също три американски града намират място в подреждането – Далас, Хюстън и Вашингтон.

Ето и топ 20 на най-спокойните градове в света:

 1. Берген, Норвегия
 2. Пърт, Австралия
 3. Рейкявик, Исландия
 4. Хелзинки, Финландия
 5. Уелингтън, Нова Зеландия
 6. Цюрих, Швейцария
 7. Бризбейн, Австралия
 8. Мелбърн, Австралия
 9. Стокхолм, Швеция
 10. Окланд, Нова Зеландия
 11. Осло, Норвегия
 12. Сидни, Австралия
 13. Копенхаген, Дания
 14. Тел Авив, Израел
 15. Крайстчърч, Нова Зеландия
 16. Торонто, Канада
 17. Сан Хосе, Коста Рика
 18. Далас, САЩ
 19. Хюстън, САЩ
 20. Вашингтон, окръг Колумбия, САЩ