Дейността е свързана с управление на парите на свръхбогатите в света

Принцът на една от най-малките нации в света оглавява династия с милиарди долари, датираща от почти 1000 години, преминала през войни и скандали. Днес финансовата империя зад принца на Лихтенщайн Ханс Адам II процъфтява, а дейността ѝ е свързана с управление на парите на свръхбогатите в света.

С какво се занимава компанията?

LGT Group, фирмата за частно банкиране и управление на активи на кралското семейство, отчете рекордни суми миналия месец от почти 306 млрд. швейцарски франка (334 млрд. долара) към 30 юни, което е 6% увеличение от края на миналата година. Базираната във Вадуц фирма този месец приключи покупката на бизнеса за управление на дискреционни фондове на Abrdn Plc.

Бързият растеж на LGT отразява своеобразно завръщане за Лихтенщайн, малка алпийска нация с 39 000 жители, която някога е била сред най-известните данъчни убежища в света.

Вековната фирма увеличи повече от два пъти активите си през последното десетилетие, възстановявайки се от разпадането на своя бизнес, след като САЩ и други нации се насочиха към офшорни финансови центрове след финансовата криза от 2008 г. LGT е сред фирмите, които наемат служители на Credit Suisse, след като базираният в Цюрих кредитор се срина и беше придобит от UBS Group AG, което помогна да се увеличи броят на служителите до около 5000. През август бившият изпълнителен директор на Credit Suisse Аджай Пенджаби се присъедини към отдела в Индия.

Принцът, единственият бенефициент на LGT, сега е 215-ият най-богат човек в света със състояние от около 9,2 млрд. долара – със 71 места повече, отколкото в началото на тази година, според индекса на милиардерите на Bloomberg.

Най-старото богатство За разлика от други европейски монарси, като например британския крал Чарлз III, принцът притежава лично най-ценните активи на семейството си, което го прави най-старото състояние в класацията на Bloomberg за богатство.

Богатството на принца и семейството му произхожда от земя, придобита през 12-ти век, която в един момент се разпростира върху широка територия на днешна Германия, Австрия, Унгария и Чехия.