Милиардерите на планетата са се справили особено добре с последствията на Ковид-кризата и са успели да увеличат огромното си общо богатство до рекордните 10,2 трилиона долара, сочи доклад на швейцарската банка UBS. Милиардерите са увеличили богатството си със забележителните 27,5% в разгара на пандемията между април и юли, докато милиони по света загубиха работата си и търсеха държавно финансиране.

Богатството им се дължи на нюха им за пазара – мнозина от тях предвидливо са купили акции на бедстващи заради кризата компании, а с възстановяването на пазарите от последните месеци неколкократно са избили загубите си от март и април. Богатството на милиардерите е „достигнало нови висоти, надминавайки предишния връх от 8,9 трилиона, достигнат в края на 2017 г.“, се казва в доклада на швейцарската банка.

„Милиардерите са се справили изключително добре по време на Ковид-кризата и не само са избегнали спада, но са успели да спечелят при възстановяването на стоковите пазари“, отбелязва Джоузеф Стадлър, председател на UBS, който търгува директно с най-богатите хора на света.

Според него свръхбогатите са успели да извлекат ползи от коронавирусната криза, защото са поели риска да купят повече акции на компании, докато пазарите по света са се сривали. С оздравяването на стоковите пазари, акциите на много от технологичните компании (притежавани предимно от милиардери), са покачили многократно стойността си.

„Силната концентрация на богатство е грозен феномен от морална гледна точка, а освен това е икономически и социално разрушителен“, коментира Люк Хилдярд, изпълнителен директор на „High Pay Centre“, мозъчен тръст с фокус върху анализа на големите богатства. – Финансите на милиардерите се равняват на богатство, което е почти невъзможно за харчене, дори в няколко живота в абсолютен лукс. Всеки, който е натрупал подобно богатство, лесно би могъл да си позволи да повиши заплащането на работниците, които го генерират или да допринесе в голяма степен за данъците, които поддържат жизненоважни публични услуги. Същевременно пак ще остане добре възнаграден за успеха, който е постигнал. Данните от доклада на UBS, който показва, че свръхбогатите стават все по-богати, е знак, че капитализмът не работи така, както трябва.“

Този факт може да предизвика недоволство и гняв в публичните и политически среди, особено в период, в който стотици милиони се опитват да оцелеят, допълва Стадлър.

„Съществува ли риск, че те може да бъдат отритнати от обществото. Да – казва той. – Те наясно ли са с него? Да.“

През 2017 г. тъкмо Стадлър бе човекът, който отправи предупреждение, че ако пропастта между бедни и богати продължи да нараства, може да се очаква „ответен удар“.

„Намираме се в инфлексна точка – коментира Стадлър. – Концентрацията на богатството е толкова висока, колкото е била през 1905 г., нещо, от което милиардерите се притесняват. Проблемът идва от натрупването на лихви върху лихви –това допринася за нарастването на парите, но въпросът е до каква степен това е устойчиво и кога обществото ще се намеси и ще отвърне на удара.“

Свръхбогатите хора на света в момента са концентрирали в сметките си суми по начина, по който това се е случило в началото на ХХ в. – време, в което огромни богатства са контролирани от фамилиите Карнеги, Рокфелер и Вандербилт.

В доклада на UBS не се посочват най-богатите хора на планетата, но според годишната класация на „Форбс“, пръв сред тях е Джеф Безос, собственик и основател на „Амазон“, който притежава 189 млрд. долара. По данни на индекса на милиардерите на „Блумбърг“ той е увеличил богатството си със 74 млн. долара само тази година. Сред жените една от най-богатите е Кайли Дженър, която дължи приходите си на козметичната си линия.

Най-много пари тази година е спечелил Илон Мъск, собственик на автомобилната компания „Тесла“ – богатството му се е увеличило от 76 на 103 млрд. долара.

 

От UBS изтъкват, че много милиардери са дарили щедра порция от приходите си за борбата срещу коронавируса, подпомогнали са и редица семейства по време на принудителната карантина от първите месеци на пандемията. Най-много са дарявали милиардерите в Америка и Китай, две от най-сериозно засегнатите страни от Ковид-19.