Фотограф: Дилян Марков    Грим: Лора Славова

Отличеният с приз г-н Радован Витошевич е регионален директор за  Югоизточна Европа на myWorld. Компанията MYWORLD BULGARIA е част от международната група myWorld, която управлява най-голямата и водеща програма за лоялност в света. Компанията под егидата на тази група стартира дейността си на българския пазар в началото на 2018 г. и предлага предимства за купувачи, продавачи, но и за доставчици на услуги.

myWorld International Limited: Седалище: Лондон;  Отворени пазари: 54;   Локации: 57  Служители: 1.000
myWorld Benefit Program: Членове: 15 милиона;  Партньори: 150.000;  Места за продажба: 400.000; Достъпност: 54 страни

 

Г-н Витошевич, честита награда „Бизнес Лидер Лоялни програми 2021“! Кога започна бизнесът на myWorld? Какво предлага компанията?

MYWORLD BULGARIA е част от международната група myWorld, която управлява най-голямата и водеща програма за лоялност в света. Компанията под егидата на тази група стартира дейността си на българския пазар в началото на 2018 г. и предлага предимства за купувачи, продавачи, но и за доставчици на услуги.

Групата има в портфолиото си повече от 15 милиона потребители и над 150 хиляди партньори с 400 000 кешбек локации в повече от 50 пазара. myWorld International е със седалище във финансовия квартал на Лондон, Великобритания.

Официалният ни сайт е myWorld.com, а офисите ни се намират в София на бул. България в бизнес център Landmark в кв. Хиподрума. В България имаме повече от 300 партньорски компании и 60 000 членове, които обслужваме ежедневно.

 

Кои продуктови категории са най-популярни в мyWorld?

Всички услуги за членовете на myWorld са безплатни! А най-актуалните продукти, които всеки може да използва са: Cashback картата, eVoucher-ът, myWord APP и myWorld Plug-in.

С цел да функционира нашата шопинг платформа, нужно е от едната страна да имаме търговци или партньори, които търсят повече купувачи, а от другата страна купувачи. Нашата система автоматично предлага на купувачите нашите партньори, а с това създаваме Win-Win ситуация и един непрестанен цикъл. Купувачите получават Cashback и Shopping Points предимства при всяко пазаруване, а търговците привличат нови и лоялни купувачи.

Най-популярният продукт е нашата реномирана кешбек карта, която служи като идентификация за получаване на предимства при регистриране на покупката при търговеца. Тя не е платежно, а идентификационно средство. Посетете ХИТ Макс, опитайте и се уверете, колко лесно функционира картата.

В процесът на дигитализацията в изминалия период, бих желал да изтъкна,  че успяхме да създадем мобилни апликации, които са най-съвременни на пазара – myWorld Benefits за потребителите и myWorld Partner за партньорите. Не само дигиталната карта, но и всички останали продукти могат да се използват през тези апликации, както за фирми, така и за физически лица.

В тази онлайн бизнес среда какво ви прави по-различни?

Нашата задача е да направим пазаруването през интернет по-лесно и по-привлекателно от когато и да е. Онлайн пазаруването е лесен, бърз и практичен начин, чрез който можете по кое и да е време да си набавите желаните продукти и услуги, а същевременно и да спестите пари и време.

Пазаруването при онлайн партньорите на myWorld.com се превръща в едно уникално изживяване, чрез което можете да получите много шопинг придобивки при 150 интернет партньори на myWorld – предимства, които не можете да получите с регулярното онлайн пазаруване. Нашите най-големи световни партньори, които са достъпни и в България, са примерно booking.com и aliexpress.com, а имаме и доста локални.

Профилите на нашите онлайн партньори можете да разгледате на нашия уебсайт или да свалите нашия myWorld Plug-in, който разпознава партньорите във Вашата търсачка и автоматично Ви активира кешбека.

В нашата екосистема имаме и собствен онлайн магазин – marketplace.myworld.com, с хиляди разновидности на продукти на разположение. От друга страна travelworld.com е наша платформа за пътуване, където можете да резервирате полети и хотели за целия свят. Уникалността им е в това, че в цялата екосистема можете да се впишете с потребителски данни с myWorld профила и автоматично да получавате предимства при всяко пазаруване.

Тази година лансирахме новия Benefit Lounge , в който можете да използвате шопинг точките, които събирате чрез myWorld и да намерите над 1,000 сделки и оферти за отстъпка за онлайн и офлайн покупки.

 

С какъв екип работите в момента?

Във всяка държава е предизвикателство да се изгради отначало инфраструктурата на бизнеса. Нашата инфраструктура я изграждаме в повече фундаментални стълбове: членове, търговци, маркетери и служители, и я дуплицираме във всяка  нова държава без разлика в културата и манталитета в държавите, в които работим.

От друга страна, myWorld има над 1000 служители, които в момента работят предимно онлайн и са разпределени на 6 континента. Нашата компания myWorld 360 отговаря за обслужването, ИТ и разработването на продукти и се намира в Грац, Австрия. В момента създаваме бизнес център в Скопие, който ще поддържа цяла Югоизточна Европа.

Във всяка страна е предизвикателство да се създаде бизнес инфраструктура. Първо търсим предприемачи, които искат да се присъединят към нас, за да изградят бизнес с нас, а след това с тяхна помощ създаваме баланс от членове и търговски партньори.

Винаги казвам: „Една компания не е лист хартия, който държим в чекмеджето, а хората сами създават компанията“.

Нашият актив, в който инвестираме от години, което ни дава конкурентно предимство, е флотата от маркетери, които нашата система е изградила и все още изгражда. Имаме сътрудничество със стотици местни предприемачи, които вече са доказани професионалисти на световните пазари. Имаме над 1000 маркетери на терен в България, които работят за нас и развиват нашата бизнес структура.

 

Какви удобства предлагате на вашите клиенти?

Бих искал да подчертая отново, че всеки наш член се регистрира безплатно. При нас няма членски такси и абонаменти. Същевременно ние предоставяме от една страна на потребителите си възможността да пазаруват и събират кешбек и предимства при всяка своя покупка – както онлайн, така и офлайн, без ограничения при партньорите ни в цял свят. Имат на разположение мобилна апликация, с която извършват всички покупки с един клик и в движение. От друга страна нашата компания предлага на фирми от всякакъв вид и капацитет възможността да се рекламират и същевременно да спечелят нови и лоялни клиенти. В настоящите времена на бизнес предизвикателства по повод пандемията за всеки търговец е изключително ценно да увеличи своя клиентски кръг. Ние имаме разработени в тази връзка както стандартизирани пакети за малки и средни търговци, така и индивидуални решения за големите такива. В крайна сметка пазаруването е един непрестанен процес и ние сме посредникът и в двете посоки.

Какви са основните предимства  на myWorld пред останалите конкуренти в онлайн търговията? 

myWorld не е обикновена шопинг платформа. Ние не просто предоставяме възможности за пазаруване, както са повечето подобни платформи в онлайн търговията. При нас изборът е неограничен и възможността да спестяваш при всяка покупка също. Къде на друго място може да направите резервация в booking.com, да спестите пари и с тях примерно да закупите ваучери за гориво на OMV или спортни стоки от Sport depot? Извън това при всяка една от тези покупки ще съберете и шопинг точки, които можете да осребрите срещу сделки и оферти в кварталния фризьорски салон примерно. С myWorld пазаруването е изживяване, при това лесно и приятно!

Как се развива онлайн пазаруването в страната през последната година?

Ако допреди няколко години онлайн присъствието на бизнеса беше нещо пожелателно, то днес е задължително – още повече че пандемията все още не е приключила и въпреки отпадането на редица ограничения и завръщането на потребителите към физическите магазини и предишните навици за пазаруване доста хора ще продължат да купуват през онлайн каналите приоритетно. България не е изключение от световните тенденции и за всички е видно, че това означава ръст и дигитална трансформация на бизнеса.

 

Какво да очакват клиентите в бъдеще от myWorld? Обмисляте ли да предложите нововъведения и какви са те?

Разширяването на нашата екосистема е наш приоритет. Искаме да предоставим на клиентите по-широка гама от продукти и услуги, които могат да получат чрез платформата myWorld. Нашата екосистема се състои от няколко компании и марки като: @mediaBox, travelWorld.com, myWorld.com, OneSense, marketplace.myworld.com, 360 Lab, mediaWorld, Child and Family Foundation, Greenfinity Foundation и Lyconet като външен сътрудник.

За да функционират всички тези нишки в една екосистема, новост през 2022 г. ще бъде прилагането на технологията за изкуствен интелект (AI), където нашите екипи за разработка вече подготвят уникално изживяване за нашите членове и партньори.

През първото тримесечие на 2022 г. ще подобрим функционалността и атрактивността на точките за пазаруване (SP) в програмата за още по-лесно и уникално изживяване с нас.

Очакваме нашето мобилно приложение myWorld Benefits, което получава награди и признания почти всяка година, да придобие нов и по-модерен облик, както и по-модерна функционалност. Нашият ИТ екип и екип за разработване на продукти от стотици хора в Австрия и Англия непрекъснато работят за подобряване на инструментите на своите клиенти.

Като една от водещите платформи за предимства, кешбек и продажби на ваучери в България, ние очакваме растеж, както и запазване на върха като една от най-силните компании в дигиталния свят и онлайн продажбите.

Каква е вашата дефиниция за успех?

Може би ще Ви дам малко необикновен отговор, нещо, което читателите не го очакват. Мисля, че повечето хора днес свързват успеха с материалните придобивки и достигане на целта. Под успех подразбират: получаване на признания, получаване на сертификати и дипломи, а най-много го гледат през призмата на парите. Казват, че за да бъдем успешни, трябва да сме на истинското място в истинското време, да сме първи, да имаме комбинация от талант и да работим и т.н. И общото възприятие в мнозинството е, че сме най-успешни, когато станем богати, предполагайки, че се освобождаваме от всякакви грижи и ще живеем щастливо до края на живота. Но успехът не е постижение! Ако беше така, защо тогава има много богати хора, които не са щастливи, изпълнени, нито благодарни за това, което става и за това, което са постигнали? Вместо да имам материален успех, може да имам съвкупен успех, да съм в благосъстояние. Да имам успешни семейни връзки, успешен брак, топъл и спокоен дом, да съм физически здрав, да имам висок стандарт на живот и т.н. Този всеобхватен и балансиран успех в живота е много стойностен, тъй като сме отдали внимание на всички дялове от живота. Но истината е, че същината на успеха е само чувството и нищо друго. Да се ​​чувстваме добре сега, във този момент! Това е истинското! Начинът, по който се чувстваме, определя нивото на нашия успех. Хармонията между ум, тяло и дух е предпоставката за нашия успех. Успехът не представлява нещо, което сме постигнали, а само как се чувстваме и в какво сме се превърнали! Оттук нататък всички материални резултати ще зависят от вибрацията на нашето същество!

Вие сте доста зает човек, имате ли време за почивка и кои са вашите предпочитани дестинации?

Да живееш, работиш и управляваш едновременно много страни е истинско предизвикателство. Необходима е отдаденост, комуникационни и организационни способности, за да се управляват всички процеси.

Трябва да планирам всичко стратегически предварително и в същото време да прокарам оперативните дейности. В края на всеки ден прекарвам време в планирането на приоритетите за следващия работен ден, за да бъда лазерно фокусиран върху действията си.

Не е задължително да управлявам времето си, давам приоритет на задачите си и започвам с работата с най-висок приоритет, която трябва да се свърши.

Много рядко ходя на почивка, мога да кажа, че през последните 10 години съм бил на почивка само няколко пъти. Но това не означава, че не знам как да се стимулирам и използвам правилно времето си.

Често използвам бизнес маршрути, за да посетя нови места и да видя нови неща. Винаги, когато пътувам, гледам да избера хотел с фитнес и спа център. Тренирам редовно и искам да се отпусна.

Най-често срещаните дестинации освен Македония и България са: Австрия, Монако, Германия, Албания, Косово, Сърбия и други страни от бивша Югославия.

Извън работните дейности, доста пиша. Мога да се похваля, че моята книга за лично развитие: “Пробуждане на съзнанието” или оригинално заглавие “Awakening Consciousness” e най-продавана книга в Македония, а вече набира инерция и в други държави не само на Балканите, но и по света. Скоро ще започне да се продава и в България, а в момента може да се намери на Amazon платформата в Paperback, Kindle и аудио версия.