Неговата компания стои зад 70 от най-добрите луксозни марки в света

За няколко часа един мъж измести Илон Мъск от първото място в класацията на Forbes за най-богатите хора на планетата. Председателят и главен изпълнителен директор на Luis Vuitton Бернар Арно беше на върха на класацията и вече успешно „диша във врата“ на ексцентричния собственик на Tesla.

Компанията Luis Vuitton стои зад 70 от най-добрите луксозни марки в света, включително Christian Dior, Louis Vuitton, Dom Perignon, Moët et Chandon, Hennessy, Sephora и TAG Heuer. Роденият през 1949 г. Арно контролира приблизително 50% от огромната корпорация.

Рецепта за успех

Арно има необичаен професионален старт за главен изпълнителен директор в модната индустрия.  Той започна като инженер и предприемач в строителната компания на семейството си в индустриалната Северна Франция. До 1984 г. той има амбиции далеч отвъд строителния бизнес и започва да прави серия от смели и безмилостни ходове, за да поеме контрола над предприятие, което има потенциала да стане световна компания.

За тази цел той купува Boussac, известен (но фалирал) френски конгломерат, за да може да поеме един от бизнесите под неговата шапка, а именно модната къща на Dior, мечта, която той жадува от години. След като разпродава повечето от другите активи, той реинвестира парите в следващите си луксозни цели – Moët Hennessy и Louis Vuitton, две емблематични френски компании, които се сливат в LVMH през 1987 г.

Следващият ход на Арно го замесва в скандална беше игра на власт, която го прави важен фактор в цяла Европа. След като влиза през вратата на LVMH, той използва постоянната вражда между двамата изпълнителни директори, за да си осигури контролния пакет акции и след това отстранява и двамата от постовете им, поемайки контрол над компанията.

След като печели „една от най-ожесточените битки във френската мода“, той става председател, главен изпълнителен директор и мажоритарен акционер на LVMH – позиция, която продължава да заема и през 2022 г.

През следващите три десетилетия той комбинира несъществуващите активи на Boussac (включително Dior) с марките LVMH и десетки придобити компании, за да създаде най-мощния луксозен конгломерат в света – с приходи от 44,6 млрд. евро (51 млрд.  долара) до 2020 г.

Образование и ранна кариера (1971 до 1984)

Бернар Арно е роден през 1949 г. в Рубе, индустриален град в северната част на Франция, където баща му, виден производител, е собственик на компания за гражданско строителство и имоти Ferret-Savinel. Майката на Арно, която има „увлечение по Dior“, се грижи синът ѝ да свири на пиано. Години по-късно Арно превръща Dior, бижуто на висшата мода, което е очаровало майка му, в основа на своята глобална луксозна група.

През 1971 г. Арно завършва бакалавърска степен от École Polytechnique, инженерно училище във Франция, и се присъединява към бизнеса на баща си като главен строителен директор.

В първата си роля след университета Арно демонстрира дързостта и бизнес нюха, които по-късно ще го направят известен – включително да убеди баща си да продаде строителния бизнес и да увеличи инвестициите в недвижими имоти.

Арно наследява баща си като главен изпълнителен директор през 1977 г. и като председател през 1978 г., което му дава пълен контрол върху семейния бизнес на 29-годишна възраст.

През 1981 г., когато френската социалистическа партия с политика на данъчно облагане на богатите идва на власт, Арно премества семейството си в САЩ, където прекарва три години, развивайки бизнеса с имоти на “Ферет-Савинел”. Докато се ориентира в конкурентния пазар на САЩ, той развива амбиции далеч отвъд строителството и недвижимите имоти – и започва да търси предприятие, което може да разшири, в идеалния случай „бизнес с френски корени и международен обхват“.
Визионер или “вълк” в кашмир?

Когато Арно се завръща във Франция през 1984 г., прави първите стъпки в легендарния си възход до поемането на контрола над най-голямата луксозна група в света.

Арно направи първия си ход през 1984 г., когато френското правителство предлага субсидии на всеки бизнес, който би могъл да спаси Boussac, известна текстилна империя в търговията на дребно с няколко борещи се бизнеса под нейната шапка,  включително световноизвестната модна къща на Dior.

С 15 млн. долара семейни пари и 65 млн. долара финансиране от инвестиционната фирма Lazard Fréres, Арно създава холдингова компания (Agache Financiere) и придобива фалиралия Boussac – не по друга причина, а само, за да получи Dior. Изключително ефективните,  но безмилостни, методи, които използва, превръща Арно в „сила, с която трябва да се съобразява във френския бизнес“.

Например, за да се съсредоточи върху двата основни актива, които знае, че може да увеличи – Dior и универсалния магазин Bon Marché – той разпродава повечето от другите бизнеси и уволнява 9 хил. работници. Тези масови уволнения му печелят прозвището „Терминаторът“, но почитателите му го поздравяват за това, че „прескача от бизнеса на семейството си от 15 млн. долара годишно до 20 пъти по-голяма компания.

Една луксозна марка

След като привлича първия чужденец в компанията, италианския дизайнер Джанфранко Фере, за наследник на артистичния директор Марк Бохан, Арно отново „разрошва френските пера“ през 1996 г., като назначава „нахалния“ британски дизайнер Джон Галиано да наследи Фере като глава на Dior. На своите критици Арно каза, че „талантът няма националност“.

За да защити имиджа на марката на „качеството и ексклузивността над количеството и достъпността“ той работи с новия си екип, за да намали наполовина броя на франчайзинг бутиците на Dior: Те стават от 280 през 1989 г. до по-малко от 150 до 1992 г.

След като осигурява Dior, Арно стартира стратегическа програма за придобиване на ексклузивни марки, които отговарят на критериите му за „само най-доброто“, включващи къщите на Кристиан Лакроа и Селин и Givenchy. Както вече е направил в Dior, той отменя лицензионни сделки, които смята за вредни на марката – стратегия, която става част от книгата на Арно за десетки луксозни придобивания през следващите 30 години.

Поглъщането на LVMH

През 1987 г. с 500 милиона долара в брой от продажбата на бизнеса на Boussac, Арно започва да инвестира в следващата си луксозна цел: Moët Hennessy и Louis Vuitton, две емблематични френски компании, които през същата година се сливат в LVMH.

Първоначално Арно инвестира в LVMH по покана на главния изпълнителен директор на Louis Vuitton, Хенри Ракамие, който иска неговата подкрепа, за да затвърди позицията си срещу Ален Шевалие, главен изпълнителен директор на много по-големия Moët Hennessy. По времето, когато Рекамие осъзнава, че неговият съюзник има свои собствени амбиции, Арно е британския алкохолен гигант Guinness, както и семействата Moët Chandon и Hennessy, за да му помогнат да осигури 45% контролен дял в LVMH.

След като Шевалие се оттегли, 18-месечна съдебна битка между двамата останали претенденти приключи през 1989 г., когато съдилищата решават в полза на Арно и той излиза победител от „една от най-ожесточените битки във френската мода“.

Създаване на звездни марки

В интервю за Harvard Business Review от 2001 г. Арно обяснява своя прочут бизнес процес, който – за разлика от традиционната модна индустрия – изисква финансова дисциплина, както и креативност. Целият фокус на екипите на Арно е създаването на „звездни марки“, които трябва да отговарят на висока летва за четири артистични и финансови критерия: марките на LVMH трябва да бъдат „вечни, модерни, бързо развиващи се и високо печеливши“. На практика „печелившата креативност“ означава, че „звездните марки се раждат само когато една компания успее да направи продукти, които „говорят на вековете“, но се чувстват „изключително модерни“ и „продават бързо и яростно, като същевременно печелят печалби“.