„Само в рамките на 5 години технологиите, базирани на изкуствения интелект, ще навлязат във всяка област. Те ще са край нас от раждането до смъртта ни“. Думите са на доц. Мариана Тодорова, футуролог, учен от Института по философия и социология към БАН.

Те звучат като прогноза, за която определено трябва да се замислим. Достатъчно аргументи в тази полза ни дават през последните месеци новините за все повече нови и впечатляващи приложения на този тип технологии.

Интелектуално предизвикателство

Близкото технологично бъдеще все по-често звучи като научна фантастика. Когато обаче дадем думата на доказан учен и от него чуем дори по-смели прогнози, нещата изглеждат съвсем различно.

Да, днес имаме изкуствен интелект (AI), който е способен да решава само конкретна задача. Дали изобщо се стигнем до генерален AI, който да притежава интелигентност, подобна на човешката, дори не е толкова важно. Защото достатъчно предизвикателства ни отправят алгоритмите, напредващи във все повече задачи, които сме свикнали да смятаме за традиционно човешки – от създаването на текст през машинния превод до колите, които се управляват сами.

Колкото по-напреднал е изкуственият интелект, толкова повече характеристики ще носи на черна кутия, каквато е и нашият мозък“, казва доц. Тодорова. „И не защото не го програмираме правилно или програмистите не умеят, просто става дума за пределно сложна и комплексна система. Но това, което всъщност хората подценяват и към което трябва да си изградят адаптационен отговор, е, че няма човешка сфера, която ще остане неповлияна от дигиталните технологии, задвижвани от изкуствения интелект“.