Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск има причина да отвори шампанското за това начало на седмицата.

Акциите на компанията му скочиха сериозно в понеделник, след като американската компания за коли под наем Hertz изненадващо обяви плановете си да закупи от Tesla 100 000 електромобила (главно седани Model 3) за своя автопарк.

Автомобилите ще бъдат доставени през следващите 14 месеца, като седаните Tesla Model 3 ще бъдат достъпни за отдаване под наем в САЩ и Европа.

От Hertz също така заявяват, че възнамеряват да инвестират и в съответната инфраструктура за зареждане и поддръжка на електромобилите.

Новината доведе до сериозен ръст в акциите на Tesla, като в понеделник те повишиха стойността си с над 114 долара за акция до 1024,86 долара за брой. Само за ден те отбелязаха ръст от 12,6%, като в сравнение с началото на годината стойността на компанията се е увеличила с 1/3.

Така в понеделник следобед общата пазарна капитализация на компанията за електромобили надхвърли 1 трилион долара за пръв път в историята си.

С това Tesla се присъедини към клуба на компаниите, прехвърлили тази граница. В него в момента попадат Apple с обща стойност от 2,5 билиона долара, Microsoft – 2,3 билиона долара, компанията майка на Google – Alphabet с 1,8 билиона долара и Amazon с 1,7 билиона долара.

Разликата в случая е времето, за което Tesla достигна границата от 1 билион долара – по-малко от 12 години. Единствената друга компания, която е надминала обща стойност от 1 билион долара за по-кратко време, е Facebook, като на главния ѝ изпълнителен директор Марк Зукърбърг му отне малко над 9 години, за да постигне това.

За сравнение, на Apple ѝ бяха необходими 37 години, след като започва да се търгува на борсата през 1980 г., следвана от Microsoft, което отне малко повече от 33 години. Amazon се нуждаеше от 21 години, докато Google достигна оценката от 1 билион за първи път след 15 години.

Сегашният ръст в акциите на Tesla доведе до покачване и на личното състояние на Мъск. Според оценките на сп. Forbes към понеделник той е увеличил парите си с 25,6 млрд. долара и вече притежава активи на обща стойност 255,2 милиарда долара – най-голямото лично богатство, регистрирано от индекса на списанието въобще.

Оттам отбелязват, че нетната стойност на притежаваното от Мъск в момента е по-голяма от тази на съоснователя на Google Лари Пейдж, който е шестият най-богат човек в света, и тази на Марк Зукърбърг (№7 в престижната класация) взети заедно.

Ако погледнем оценките на Bloomberg обаче, състоянието на Мъск е дори по-голямо – 288,6 млрд. долара. Оценките на медията показват, че само за ден богатството на милиардера се е увеличило с 36,2 млрд. долара.

За голяма част от богатството си Мъск може да благодари на своя дял от 21% (с отстъпка за задълженията по заем) в Tesla. Той започва първо като инвеститор в компанията преди близо две десетилетия, като след това става и неин главен изпълнителен директор.

Той също така притежава дял и в частната космическа компания SpaceX, която по последни оценки от инвеститори през февруари възлиза на стойност от 74 млрд. долара. Според Forbes обаче в момента цената ѝ би трябвало да се движи около 100 млрд. долара.