Архитектурно бюро ПРОАРХ-ПЛОВДИВ е основано през 1991 г. в Пловдив от архитектите Едвард и Маргарита Христови. Фирмата е семейна и традицията продължават двете им дъщери. Арх. Антония Христова е мениджър-проекти в компанията. През годините те създават уникални архитектурни и конструктивни решения, подходящи за индивидуалните изисквания на инвеститорите според спецификата на проекта.

Архитектурните проекти варират от мащабни хотелски комплекси до индивидуални къщи и интериори, инфраструктури и устройствено планиране, проектиране на винарни, складове за дестилат, спортни съоръжения, сгради с обществено и жилищно обслужване, соларни централи и пречиствателни станции. Колективът с който работи фирмата е от висококвалифицирани специалисти в областта на инвестиционното проектиране, Архитекти с дългогодишен опит и доказано качетсво при проектирането.

Фотограф: Дилян Марков   

Стилист: Методи Шопов, The CUT NINA R. Академия Пищялов

 

Арх. Христова, ПРОАРХ е едно от водещите архитектурни бюра в Пловдив и страната. Разкажете как стартира компанията и на какво се дължи успеха й?

Компанията стартира през 1992 г., като основатели са моите родители. Преди да започнат собствен бизнес те са стартирали в Териториална Проектантска Организаци, веднага след завършването си в София, през 1980 г.  Не след дълго те се отделят и правят собствена фирма. Желанието им за надграждане както и стремежът към разчуване на статуквото води до решението да основат собствено архитектурно студио. С много труд, отдаденост и безсънни нощи, до ден днешен продължават да оправдават доверието на всеки инвеститор, което в последствие предават и на мен.

Какво включва портфолиото на компанията?

Портфолиото е изключително богато за малко повече от 30 години. Като започнем от еднофамилни жилищни сгради, интериори, медицински центрове, ресторанти, многофамилни жилищни сгради и комплекси, автомобилни представителства, производствени предприятия, хотели, винарни…

 С каква стратегия печелите доверието на клиентите?

Винаги с добро отношение – всеки един наш инвеститор е изключително  важен, без значение от какъв обект има нужда!

Разбиране – хората имат идеи, които желаят да реализираме. Затова търсят и намират и при нас разбииране. Преди да стартираме проектирането, правим общи срещи, коментираме идеята, концепцията, локацията, на която ще бъде реализиран конкретния обект.

Подкрепа – до края на изпълнението на сградата, ние винаги сме плътно до хората, защото работата ни не е само да предадем готовите папки, а да се убедим, че всеки един малък и финален детайл е готов и на мястото си!

Имате ли клиенти от чужбина и каква е разликата с тези от България?

Имаме, да, основно от бившите Съветските републики. Както при нас – така и при тях, клиентите много държат на точност и коректност – това е водещо в нашата семейна фирма. По този начин съм възпитана в личен  и професионален план и го прилагам винаги, с всеки един инвеститор и приятел. В работата ни създаваме дългогодишни приятелства и хората знаят, че могат да разчитат във всеки един момент на нас – на фирмата, и на професионализма ни.

 Как се отрази пандемията на ПРОАРХ?

Пандемията ни взе , но и ни даде много, като не говоря само  за работата. Научи ни да бъдем благодарни и да ценим нещата, които досега сме имали за даденост. Говоря за семейството, здравето и човечността. Нашата професия изисква да не си поставяме граници на въображението, а това няма как да е възможно, ако няма вътрешно спокойствие. Преди да настъпи първия локдаун, имахме възложени обекти, които продължихме да изпълняваме, предвид, че имаме стриктно поставени срокове, които задължително и винаги спазваме.

Какво е успехът за вас?

Успехът е никога да не спирам!

За мен успешният човек се развива винаги, поставя си  нови цели, коитo следва. Това правя  аз – поставям цел и когато я изпълня, поставям следващата.

Уча се постоянно – освен диплома за архитект имам и икономическо образование. Уча се както от моя опит, така и от чуждият. В това отношение също не спирам. Удоволствието от живота е да го живееш всеки момент, да го живееш непрекъснато, до самия му край. Успехът е умението ми да преминавам от един етап в живота си към друг, без да спирам да мечтая, без да спирам да се развивам, без да спирам да се раздавам и без да спирам да се наслаждавам на всичко, което животът и работата ми дава във всеки един миг!

Успехът са доволните инвеститори.

Нашата задача – тази на архитекта е изключително интересна. Взимаш една идея, която е мечта на даден човек. От мечта се прехвърля на бял лист и от там на реален обект.

Личният ми успех е, когато виждам, че съм изпълнила плана си, защото влагам цялото си сърце. Инвестиционните желания на клиента са изпълнени, сградата му е реализирана, функционална и нищо не липсва. И те са щастливи.

Разкажете повече за екипа, с който работите? Как успявате да ги мотивирате, че могат повече?

Имаме назначени невероятни професионалисти, сътрудничим си с доказани специалисти в различни области за всеки възложен ни обект.

Някой от колегите ни са с нас повече от 20 години, като сме преминали през много трудности. Благодарение на екипната ни работа,  фирмата ни е се ползва с безрезервно доверие от партньорите ни. Отношение, разбирането и безспорния пример на родителите ми е достатъчна мотивация ! Екипът ни е част от нас, а ние сме едно голямо семейство и обичам всеки един от тях.

Променя ли се вашият бизнес през годините и как отговаряте на високите изисквания на клиентите? 

Променя се до толкова, доколкото се променя самият пазар, търсенето, прилагането на нови материали в строителството и в интериора, модернизирането на сградите. Преди 15 години, когато започнах да работя в семейната ни фирма, не се говореше в България за умни къщи, за пасивни сгради.  В момента все повече инвеситори на частни домове, дори за по-големи жилищни комплекси желаят да улеснят експлоатацията на домакинството и залагат на съвременният дом.

Коя е вашата формула за ефективна работа и щастлив живот?

Обичам работата си, създава ми удовлетворение, още от много малка, благодарение на майка ми и баща ми се влючих в проектантския процес.

Гледайки как чертаят на големите дъски, как после отивам с баща ми на обекта и плоча по плоча, сградите израстват – това винаги много съм харесвала в професията. Това беше и причината да запиша и завърша с отличие архитектура. Както в една приказка се казва – „когато обичаш това което правиш – няма да имаш един работен ден“, е много вярно твърдение и формула за успешен, щастлив и ефективен работен ден и определено носи огромно щастие, както и  подкрепата на най-важните хора и вярата им в мен .

 Красотата помага или пречи в бизнеса?

Без вътрешната красота у хората  външната се обезмисля. Казват, че по дрехите посрещат – в случая мен по излъчването, а по ума изпращат. Обичам да влагам в работата си позитивно и добро настроение, усмивки и чар. Красотата в комбинация със знанията ми дават много по-висока самооценка и това ми помага още повече.

Имате ли време за почивка и кои са любимите ви места за отдих?

Пътуването ме зареджа и вдъхновява изключително много, събирам нови идеи когато. Обожавам семейни моменти, а едно от любимите ми места за почивка е в Старосел – мой много любим обект.