Кои са най-продаваните книги в историята? Отговорът на този въпрос не е толкова лесен, колкото изглежда. За по-старите книги, публикувани отдавна, няма точни данни, а липсата на авторски права добавя още мистерия.

След това възниква въпросът какво значи книга – „Властелинът на пръстените“ като една книга ли се брои, въпреки че е публикувана като три отделни? Самият Толкин ясно заявява: „Книгата, разбира се, не е трилогия … историята е замислена и написана като едно цяло“. Разделянето й идва заради обема и цената.

Допълнително идва и въпросът – какво е книга? „Хари Потър и камъкът на магьосника“ е продадена в приблизително 120 милиона копия по целия свят, но пък IKEA е отпечатала 203 милиона каталога само през 2017 г.

Както се вижда, разбирането за това какво се смята за книга е трудно, като данните често не могат да бъдат потвърдени, но все пак ето кои са топ 10 на най-продаваните в историята книги, изключвайки Библията и Корана.

 

1. „Цитати от председателя Мао Дзъдун

Продадени – между 740 милиона и 5 милиарда копия

Мао Дзъдун е лидер на комунистическата революция в Китай, лидер на Китайската комунистическа партия и държавен глава на Китайската народна република. Мащабът на неговите цитати, който включва 267 афоризма за различни аспекти на живота и политиката, е труден за разбиране.

Книгата получава много държавна помощ: държавните банки дават на дистрибуторите безлихвени заеми, производството е освободено от данъци, а транспортът е безплатен. Официално 740 милиона копия са публикувани между 1966 и 1968 г., като се смята, че почти всеки гражданин притежава копие.

2. Речник на Синхуа

Продадени – 567 милиона копия

Считан от Световните рекорди на Гинес за „най-популярен речник“ и „най-продавана книга“, Речникът на Синхуа е една от най-продаваните книги в Китай от 1953 г. Публикуван от China Commercial Press, това е първият речник (със снимки!), написан на мандарински китайски, като е широко използван в Китай в началното училище и извън него.

3. Поредицата Хари Потър

Продадени – 500 милиона продадени копия от цялата поредица

През 2018 г. беше обявено, че са продадени 500 милиона копия от цялата поредица за Хари Потър. Това е дълъг път от 1997 г., когато излиза първият тираж от 500 броя. През 1999 г., когато излиза „Затворникът от Азкабан“, се продават 68 000 копия, а „Даровете на Смъртта“ достигат 2.6 милиона копия във Великобритания и 8.3 милиона продажби в САЩ за един ден.

4. Властелинът на пръстените

Продадени – над 100 милиона копия

Фантастичните книги на Толкин, разбира се, са едни от най-обичаните днес. Поради опасения, че излизането на филма може да намали интереса към книгата, бяха пуснати допълнителни копия, за да се подсили вълнението преди екранния дебют през 2001 г. След филмите обаче продажбите скочиха.

5. Малкият принц

Продадени – около 150 милиона копия

Както при много от тези числа, реалните данни са трудни за проследяване – оттук и вероятно незаслужено ниското място. Но независимо дали е близо до върха или близо до дъното, класическата новела на Антоан дьо Сент-Екзюпери заслужава своето място, защото се смята за най-превежданата нерелигиозна творба в света. Книгата на рекордите на Гинес съобщава, че е преведена на 382 езика.

6. Десет малки негърчета

Продадени – над 100 милиона копия

Това се смята за най-продавания мистериозен роман на всички времена. Агата Кристи казва, че написването му изисква „огромно количество планиране“ поради големия брой убийства (общо 10 души умират, макар че не всички са убити).

 

7. Кодът на Да Винчи

Продадени – около 60 милиона копия

След излизането на „Кодът на Да Винчи“ на Дан Браун той прекарва изумителните 136 последователни седмици в списъка на бестселърите на „Ню Йорк Таймс“ .

8. Кулинарната книга на Бети Крокър

Продадени около 60 милиона копия

Има известни разногласия относно това дали най-продаваната готварска книга за всички времена е няа Бети Крокър или Better Homes&Garedn, но обикновено се споменава тази на Бети Крокър. Книгата се появява през 1921 г., след като компанията Washburn-Crosby – производител на брашно, започва да получава огромен брой въпроси за печене в отговор на конкурс, който провеждат.

Компанията решава, че се нуждае от някой, който да пише отговорите. Те избират Бети като хубаво, познато име и Крокър в чест на пенсионирания режисьор Уилям Г. Крокър. През 1924 г. „Бети“ започва радиопредаване и дори за кратко се появява по телевизията.

9. The Poky Little Puppy

Продадени –  15 милиона копия

През 2001 г. Publishers Weekly иска от различни издателства статистически данни за техните бестселъри детски книги на всички времена. Въпреки че основната новина тогава е успехът на романите за Хари Потър (които все още не са стигнали огромната си популярност), проучването установява, че най-успешната книга от тяхната класация (и все още се смята за най-продаваната книжка с картини на всички времена) е The Poky Little Puppy на Джанет Себринг Лоури.

10. Паяжината на Шарлот

Продадени – 10 милиона копия в САЩ

Това е една от най-продаваните детски книги с меки корици за всички времена. Написана от американския писател Е. Б. Уайт, книгата печели световна популярност и няколко литературни награди, като е публикувана за първи път през 1952 г. от Harper & Brothers in New York, с илюстрации на Гарт Уилямс.

Романът разказва историята на малкото момиченце Фърн и неговата любов към прасенцето Уилбър, както и за това как умният паяк Шарлот спасява своя приятел от обичайната съдба на хубавите прасенца.