Компанията извървява дълъг път до световния подиум

Hermès International S.A. е френска къща за луксозен дизайн, създадена на 15 юни 1837 г. Тя е специализирана в кожени изделия, лайфстайл аксесоари, домашно обзавеждане, парфюмерия, бижута, часовници и други. От 50-те години на миналия век логото му е изображение на херцогска карета.

Компанията е създадена от Тиери Ермес през 1937 г. Той е роден в Германия през 1801 г., майка му е германка, а баща му е французин. По-късно, през 1828 г., семейството се премества във Франция, северно от Париж, където младият Тиери научава занаята на кожарство.

Той отваря своята работилница за колани в Париж през 1837 г. Следващите десетилетия Тиери Ермес създава някои от най-добрите ковани колани и юзди за търговията с файтони. Неговият сарашки бизнес скоро става известен сред европейските благородници. Сред клиентите му са парижкият бомонд и европейските кралски особи, император Наполеон III и неговата императрица Евгения. Скоро бизнесът преминава от хамути и седла към куфари, чанти и ципове.

След като Тиери умира през 1878 г., той е наследен от сина си Шарл-Емил. Той, подпомаган от синовете си Адолф и Емил-Морис, развива Hermès и компанията започва да произвежда кожени чанти за храна на коня, чанти за поставяне на седлата и такива за носене на други принадлежности за ездачи като ботуши, камшици и шапки за езда. Внуците, Адолф и Емил-Морис, поемат управлението в началото на 1900 г. Те преименуват компанията Hermès Frerès и продължават да развиват сарашкия бизнес.

Адолф напуска Hermès през 1919 г., тъй като не вярва в бъдещето на компанията предвид, че конете биват изместени от коли. Емил-Морис продължава да бъде единствен ръководител на Hermès и разширява компанията, за да може да произвежда кожени аксесоари за автомобили и дори колекции от дрехи.

Първата кожена чанта е представена през 1922 г., след като съпругата на Емил-Морис се оплаква, че не може да намери чанта, която да хареса. По това време Емили-Морис представя и тримата си зетове, Робърт Дюма, Жан-Рене Геранд и Франсис Пюш в компанията.

Днес шестото поколение на Hèrmes, Аксел Дюма, управлява компанията.

Hermès е известен със своите ръчно изработени куфари и чанти. Един продукт може да изисква от 18 до 24 часа за производство. Конструкцията на всяка чанта Kelly, например, изисква 18 часа, за да се реализира напълно. Кожите на Hermès идват от цял свят. Понастоящем клиентите могат да чакат от шест месеца до една година за доставка на една от фирмените чанти на къщата. Между другото, ако кожените изделия на Hermès се нуждаят от ремонт, собствениците могат да занесат артикул във всеки магазин на Hermès, откъдето той ще бъде изпратен до Les Ateliers Hermès в Пантен за ремонт или преработка.

Друга известна чанта на Hermès, „Birkin bag“, е кръстена на британската актриса Джейн Бъркин. При случайна среща с Жан-Луи Дюма тя се оплака, че чантата й не е практична за ежедневна употреба. Следователно, той я кани във Франция, където те съвместно проектират чантата през 1984 г.