Мислите си, че връщането на часовника на фурната към лятно часово време е усилие? Опитайте се да направите същото с 1500-те часовника на кралицата за един уикенд.

В малките часове на неделната сутрин Обединеното кралство, както и България, върна часовниците си с един час назад, седмица преди Съединените щати да направят същото.

В опит да напомни на хората да върнат часовниците си, британското кралско семейство се обърна към социалните медии, за да покаже как екип от експерти прави това със стотиците часовници в замъка Уиндзор.

Daily Mail обяснява как цял екип от часовникари работи през уикенда, за да върне назад часовниците на кралицата в цялото имение. В официалните резиденции на Нейно Величество има над 1000 часовника. В замъка Уиндзор те са 400, от които 250 вътре в него, а останалите разпределени из имението. Кралският часовникар обикаля веднъж седмично, за да ги навива, така че познава много добре всеки часовник. Той добавя, че е далеч по-дълъг процес да върнеш часовниците назад през есента, а през лятото е много по-лесно.

Според Royal Collection Trust цялата кралска колекция съдържа „едни от най-добрите съществуващи исторически часовници, много от които са изложени на показ в замъка Уиндзор и двореца Холирудхаус. Те отразяват механичните иновации през вековете и вкуса на монарсите.