Картина на австрийския художник Густав Климт, която се смяташе за изгубена в продължение на 100 години, е намерена във Виена. „Портрет на фройлайн Лизер“ някога е принадлежала на еврейско семейство в Австрия и за последен път е видяна публично през 1925 г. Съдбата й след това е неясна, но семейството на сегашните собственици притежава картината от 60-те години на миналия век. Аукционната къща „Им Кински“ оценява стойността на картината на повече от 54 млн. долара (42 млн. паунда) и нарича преоткриването ѝ „сензация“.

„Картина с такава рядкост, художествено значение и стойност не е била предлагана на пазара на изкуство в Централна Европа от десетилетия“, се казва в изявлението на „Им Кински“.

Портретът ще бъде изложен на търг на 24 април от името на собствениците и на законните наследници на семейство Лизер. Това се основава на международно споразумение завръщане на изкуство, откраднато от нацистите, на потомците на хората, от които е било отнето.

Адвокат по изкуство заяви пред австрийските медии, че досега не са открити доказателства, че творбата е била разграбена или открадната преди или по време на Втората световна война.

Преди търга картината ще бъде представена на различни международни места, включително в Обединеното кралство, Швейцария, Германия и Хонконг, съобщиха от аукционната къща. В миналото творби на Климт са били продавани на търг за огромни суми. През юни произведението му „Дама с ветрило“ беше продадено за 85,3 млн. паунда, което го превърна в най-ценното произведение на изкуството, продавано някога на търг в Европа.