Часовникът е едно от най-древните човешки изобретения. Големината на часовниците днес е различна – от атомни, ръчни до часовници на кули. Сред най-използваните са ръчните, които се носят от милиарди хора по света. Сред тях има и такива, чиято стойност може да надмине и най-смелите ви очаквания.

Ето кои са 10-те най-скъпи ръчни часовника: 

10. Hublot Big Bang – $5 млн.

Това е най-скъпият ръчен часовник Hublot, който се продава на дребно. Той е подарен на популярния рапър и музикален изпълнител Джей Зи за рождения му ден през 2012 г. от съпругата му Бионсе. Обвит е с около 1300 диаманта, като някои от тях са до 3 карата. Освен това, в него има естетически диаманти, тип “франзела”, достигащи до 100 карата. Всичко това е допълнено от бяло злато. Изработен е от бижутер от Ню Йорк, който има повече от 40 години стаж в бранша.
9. Patek Philippe Ref. 1527 – $5.7 млн.

През 1933 г. швейцарският производител на луксозни часовници бетонира своето място в историята като прави един от най-сложните модели за Хенри Грейвс. Всъщност от този вид има само два, като единият се пази в музея “Patek Philippe” в Швейцария. Вторият разполага с хронограф за разлика от първия. Измерва времето с 30-минутен регистър. Направен е от неръждаема стомана.

8. Patek Philippe Ref. 1518 – $11.1 млн.

Още една лимитирана серия на един от най-старите производители на часовници в света, като от нея има само 4 броя. Обикновено от Patek Philippe залагат на часовници от жълто или розово злато, но с тази версия те създават нещо различно, залагайки на неръждаема стомана. Вижда бял свят през далечната вече 1941 г., като той е един от първите хронографски такива. Едва наскоро той е продаден на търг за повече от $11 млн.

7. Paul Newman Rolex Daytona – $17.6 млн.

 

Ролекс “Daytona” на Пол Нюман отива в ръцете си на новия си притежател след търг в Ню Йорк, в който участват над 400 ентусиасти. В дизайна му има черно-бял циферблат. Точно като за холивудската знаменитост, която се сдобива с такъв, бройките от този модел са в лимитирана серия. Рядкостта на “Daytona”, съчетана с неговата идентичност, се допълват от неръждаемата стомана, от която е създаден.

6. Jecob & Co Billionare – $18 млн.

 

Има нещо невероятно грациозно в този часовник Billionare от Jecob & Co, а името му много точно описва как ще се почувствате, след като пасне плътно на китката ви.  Всеки сантиметър от този вид е покрит с диаманти от 206 карата. Той е съставен и от 19 по-големи украшения, 167 компонента, включително основата на самия часовник в мини вариант.

5. 201-каратовият часовник на Chopard – $25 млн.

 

Един от най-скъпите часовници, които могат да бъдат носени. Разполага с 874 диаманта, които общо са 201 карата. Самият той е изключително завладяващ с няколко блестящи цветни диаманта – син от 12 карата, 15-каратов в розово и 11-каратов диамант в бяло. Освен това, има още минерали в жълто, като те достигат до 163 карата в този часовник.

 

4. Jaeger – Lecoultre Joaillerie 101 Manchette – $26 млн.

 

Състои се от масивна лента, която е полирана и инкрустирана с връзки от диаманти. Малкият часовников механизъм с ръчно навиване стои върху гривна от бяло злато. Циферблатът му е покрит със сапфирено стъкло. Има 576 диаманта и 11 скъпоценни камъка оникс. Специалистите смятат, че подобен е бил подарен на кралица Елизабет II в чест на 60 години от нейното управление.

 

3. Patek Philippe Grand Chime – $31 млн.

 

Единствен по рода си този часовник е продаден на търг на „Only Watch“, проведен в Женева, на който водещи марки предлагат специални модели. За направата му е използвана неръждаема стомана. Има предни и задни циферблати, които могат да се сменят. Първият е в цвят сьомга, като има надпис „The Only One“ върху допълнителния циферблат върху цифрата 12. Това е най-сложният часовник, произведен от фирмата. Серията е представена през 2014 г., като са направени само седем такива.

2. The Fascination of Graff Diamonds – $40 млн.

 

“Graff Diamonds” е компанията, създала най-скъпите часовници в света. Този ще ви струва едни $40 млн., ако ги имате. И цената не е никак неслучайна. Съдържа 38.13-каратов крушовиден диамант в центъра. Може да се трансформира и в пръстен. Целият часовник е обсипан с диаманти, достигащи 152.96 карата.

1. Hallucination of Graff Diamonds – $55 млн. 

 

Този часовник е истинска находка за ценители. Гривната му е от платина, върху която са поставени 110 карата диаманти в различни цветове, включително синьо, зелено, розово и жълто. Има и такива във формата на сърце и круша, както и маркиза, и кръгли форми. Определено си заслужава стойността.